De curând, pe meleaguri buzoiene, nu departe de poalele Muntelui Penteleu, unde Bâsca Mică se reuneşte cu Bâsca Mare, în localitatea Varlaam, conform hronicului tocmit de ANTREC, a avut loc un Concurs de Gătit Ciobăneşte, ca în fiecare primăvară. Cine se ştie priceput, cine cunoaşte reţete tradiţionale şi se încumetă a le dezvălui participă la concurs. Vin curioşi, mâncăcioşi, neîncrezători şi, îndeosebi, cei care ştiu tainele ciobănitului şi se străduiesc să supună atenţiei juriului, şi mai ales al publicului degustător şi pofticios, preparatele neaoşe ale zonei buzoiene de la deal şi munte.
Marea sărbătoare, "Înţărcatul Mieilor de la Varlaam" aduce în fiecare an veselie şi satisfacţie proprietarilor de pensiuni care participă la concurs. Gătitul acesta nu se face oricum, ci pe pirostrii, la foc cu lemne, în faţa tuturor. Carnea de miel, brânza, celebrul bulz şi renumita ţuică de Varlaam, produse naturale şi tradiţionale ale zonei, sunt ingredientele de bază ale preparatelor ce se gătesc în concurs.
Înţărcatul mieilor
La sărbătoare, ca să ne exemplifice cât mai bine cum se face şi în ce constă înţărcatul mieilor, organizatorii au adus şi o turmă, mai mică, ce nu a plecat încă la stână, ca să ne documentăm noi, ăştia veniţi doar cu neştiinţa, gurile hulpave şi curiozitate neţărmurită. Am admirat oile, le-am mângâiat mieluţii şi am priceput doar că meseria de oier nu este una uşoară. Nu constă în a sta rezemat în băţ toată ziua. Ne-am documentat şi am concluzionat că mai bine curios, mâncăcios şi degrabă călător decât la "stână-n băţ"! Meserie grea! Nu eşti instruit de copil, nu ai dragoste de animale, nu ai rezistenţă la trup şi stăpânire de sine, nici că vei reuşi să faci o astfel de meserie!
Oile şi mieii, pe care i-am avut ca material didactic, au plecat cu ciobanul mândru de o frumuseţe de berbec, fotografiat l