Asigurările de viaţă sunt un "ţinut exotic" pentru români, din cauza veniturilor reduse şi nesiguranţei locului de muncă, deşi populaţia conştientizează importanţa încheierii unei poliţe şi economisirii de bani pentru pensie, a declarat directorul general al ING Asigurări de Viaţă, Cornelia Coman. "Există o barieră importantă în calea deciziei de a semna un contract de asigurare de viaţă, şi anume veniturile disponibile pentru achitarea primelor, care au scăzut în ultima perioada pe fondul diminuării salariilor şi al inflaţiei ridicate. De asemenea, o altă barieră o reprezintă nesiguranţa locurilor de muncă. Totuşi, un studiu ING arată că peste 90% dintre români vor să îşi îmbunătăţească abilităţile financiare, iar 40% simt nevoia unui ajutor în acest demers", a afirmat Coman, potrivit Mediafax.
Ea a amintit că România este una dintre ţările din Uniunea Europeană cu cea mai redusă rată de penetrare a asigurărilor de viaţă, subscrierile având o pondere de 0,3% din PIB, comparativ cu Ungaria - 1,9%, Slovenia - 1,8% sau Slovacia - 1,3%.
La rândul său, directorul general al Alico Asigurări România, Theodor Alexandrescu, a afirmat că avansul subscrierilor pe segmentul asigurărilor s-a situat sub cel al PIB. "Această informaţie ne spune că românii au bani în buzunar, dar asigurătorii care activează în acest domeniu nu au reuşit să-i convingă să încheie o astfel de poliţă", a spus Alexandrescu.
Piaţa asigurărilor generale şi de viaţă a scăzut cu 6,4% în 2010, la 8,31 mld. lei. Pe segmentul asigurărilor generale, primele subscrise au scăzut cu 8,31%, la 6,64 mld. lei, iar indemnizaţiile plătite cu 7,52%, la 4,79 mld. lei. În cazul poliţelor de viaţă, subscrierile au avansat cu 2,3%, la 1,67 mld. lei, iar indemnizaţiile şi răscumpărările cu 0,14%, la 673,49 mil. lei.
Asigurările de viaţă sunt un "ţinut exotic" pentru români, din cauza veniturilor redu