Preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, a făcut joi, 26 mai, împreună cu soţia sa, Carla-Bruni, oficiile de gazdă la reuniunea G8 de la Deauville, o reuniune pusă sub semnul "primăverii arabe". De altfel, Egiptul şi Tunisia sunt invitatele de onoare ale acestui summit la care sunt reprezentate 25 de naţiuni. Descifrăm în continuare importanţa, semnificaţiile, dar şi contradicţiile acestui eveniment extrem de mediatizat.
Începem cu câteva cifre şi cu precizarea că şeful statului francez îşi evidenţiază în continuare statura internaţională odată cu acest summit. Staţiunea Deauville din Normandia, care numără în mod normal cam patru mii de locuitori, a devenit o citadelă în aceste două zile, fiind invadată de opt mii de persoane oficial invitate la reuniune şi de peste 12 mii de agenţi, poliţişti şi militari însărcinaţi cu securitatea operaţiunii.
Chiar şi locuitorii staţiunii se deplasează joi şi vineri pe străzile oraşului cu un ecuson special… La capitolul cifrelor merită adăugat şi faptul că organizarea acestui summit a costat 20 de milioane de euro, ceea ce este puţin. Pentru că în 2009, de exemplu, organizarea celei de-a 60-a reuniuni a Alianţei Nord Atlantice a costat 50 de milioane de euro.
Nicolas Sarkozy, care a deschis joi reuniunea se află mai mult ca niciodată, trebuie spus, în elementul său. Ceea ce observă chiar şi presa de stânga din Franţa, precum cotidianul Liberation, unde putem citi acest titlu: "Dominique Strauss-Kahn knock-out, Nicolas Sarkozy rege la G8". O anumită tristeţe emană din acest titlu pentru că DSK, fostul preşedinte al Fondului Monetar Internaţional, ar fi trebuit să fie acum la Deauville, împreună cu mai marii acestei lumi, dar deocamdată el este reţinut la New York cu o brăţară electronică la picior şi bine păzit, în vederea procesului care îl aşteaptă în contextul acuzaţiei de viol. Nicolas Sarkozy are deci o