Deşi la nivel central, 28 de vameşi și demnitari din Constanţa şi Slobozia au fost arestaţi ieri pentru fapte de corupție, pe malul Borcei este liniște. Printre cei arestați se numără fostul secretar de stat, Laurențiu Mironescu, dar și șeful Biroului Vamal Slobozia, Ionuţ-Marius Scrioşteanu, care s-a ales cu un mandat de arestare pentru 29 de zile.
După zeci de ore de percheziţii şi audieri, procurorii DNA au emis 29 de mandate de arestare pe numele celor care ar fi construit o reţea care „privatizase“ Portul Constanţa. În dosar sunt cercetaţi şi fostul secretar în Ministerul Administraţiei şi Internelor, Laurenţiu Mironescu şi senatorul Mircea Banias. Pe lângă românii cercetaţi în dosar, mai sunt şi chinezi, toţi fiind suspectaţi că au importat mărfuri din China fără să plătească taxe vamale.
Şi şeful Biroului Vamal Slobozia a fost arestat preventiv pentru 29 de zile, fiind acuzat de luare de mită şi iniţiere sau constituire a unui grup infracţional organizat. Două milioane de euro pe zi era suma cu care era păcălit statul român prin contrabanda din vămile constănţene.
22 de angajaţi
La Călăraşi nu sunt, deocamdată, probleme. Ion Voicu, directorul executiv al Biroului Vamal, ne-a spus că situaţia decurge normal şi că nu are suspiciuni în privinţa vreunui subordonat. „Nu am avut niciodată probleme de când sunt eu la conducere. Cei 22 de angajaţi care îi avem sunt oameni cu experienţă şi îşi văd de treabă“, ne-a spus Ion Voicu. Acesta se află la conducerea Biroului Vamal Călăraşi din anul 2009, dar lucrează în instituţie din anul 2004 şi crede că a avut timp suficient pentru a-şi da seama ce fel de colegi are. „Am încredere în oamenii cu care lucrez“, a mai precizat Ion Voicu.
Despre scandalul iscat la nivel naţional, Voicu spune că nu poate să-şi dea cu părerea despre cele întâmplate. „Nu pot să zic nimic, nu îi cunosc şi nu ştiu exact