Membru al Uniunii Arhitecţilor din România, specialistul vorbeşte despre zvonurile legate de posibila lui candidatură la Primăria Sectorului 3.
Citiţi şi
O CAPITALĂ, UN SINGUR PRIMAR Parcarea de la bloc, stresul şoferilor
O CAPITALĂ; UN SINGUR PRIMAR: Parcarea ilegală, pedepsită în funcţie de sector
O CAPITALĂ, UN SINGUR PRIMAR Şpaga, fundaţie pentru blocurile-turn
Adevărul: Sunteţi cel mai vechi arhitect-şef din administraţia locală, iar „Legea Capitalei” v-ar putea subordona municipalităţii şi nu primăriei de sector. Cum comentaţi acest proiect de lege?
Ştefan Dumitraşcu: Faptul că gestionarea unui sector mare cât o reşedinţă de judeţ se face de un primar ales de populaţie sau de consiliu nu are mare importanţă. Spun asta pentru că aparatul administrativ funcţionează prin primărie, o entitate juridică separată de instituţia primarului, şi prin consiliul local. Primarul este un demnitar ales. Dacă va fi nominalizat nu cred că va impieta funcţionarea unităţii administrative.
Din punctul de vedere al arhitectului, care este soluţia pentru uniformizarea urbanistică a Bucureştiului?
Nimeni nu îşi doreşte uniformizarea urbanistică a vreunul oraş. Asta ar însemna dictatură. Pentru menţinerea unei coerenţe există în prezent reguli în Planul Urbanistic General (PUG) care trebuie aplicate de arhitectul-şef al Capitalei sau de către cel de la sector, în funcţie de competenţe.
Sectorul 3 se distinge de restul Capitalei prin amenajarea de spaţii de joacă, spaţii verzi şi locuri de parcare. Cum aţi reuşit schimbarea la faţă a acestei zone?
Acest sector are o linie de dezvoltare constantă, iar diferenţierea faţă de alte sectoare nu se datorează vreunei mari invenţii sau descoperiri. Chiar nici prin derogări, ci prin două metode simple: am aplicat legea şi am păstrat o viziune unitară. Legea 50 a durut mult şi aici n