Nici n-au apucat să-şi dea „examenul maturităţii" că elevii excepţionali din Focşani şi-au făcut bagajele pentru Marea Britanie. Theodor Istrate şi Roxana Aldea sunt doi dintre tinerii care vor să-şi pună bazele unei cariere solide peste hotare, după ce au fost admişi nu la una, ci la patru, respectiv şase facultăţi.
În fiecare an, zeci de elevi de la cele mai prestigioase colegii din Focşani pleacă să studieze la universităţi de renume din străinătate. Theodor Istrate (18 ani) de la Colegiul Naţional „Unirea", olimpic naţional la fizică şi astronomie, a fost acceptat la patru facultăţi din Marea Britanie.
Cum prima pe lista opţiunilor sale a fost Universitatea Oxford, tânărul se pregăteşte ca din septembrie să aprofundeze acolo noţiunile de Inginerie Electrică. Acum, se luptă să obţină mult râvinta bursă de 10.000 de lire pe an, una singură pentru elevii din 12 ţări.
„Deocamdată, am trecut de primul filtru. Dacă nu o să fiu eu norocosul, mă voi lupta ca din al doilea an să obţin o bursă de merit. Oricum, îmi doresc ca după absolvirea facultăţii să rămân în străinătate şi să lucrez la o multinaţională. În ţară am de gând să mă întorc pe la 40 de ani, atunci când vreau să candidez la prezidenţiale", mărturiseşte Theodor Istrate.
Vrea să devină manager
Şi Roxana Aldea, absolventă a Colegiului Naţional „Alexandru Iona Cuza", şi-a luat deja biletul de avion pentru Marea Britanie. Tânăra, pasionată de limba română şi de filosofie şi implicată în numeroase proiecte de voluntariat, a fost admisă la şase facultăţi, însă în cele din urmă a luat decizia de a rămâne la „Coventry University", profilul „Managementul Afacerilor Internaţionale".
„Dosarele pe care le-am depus încă din toamnă trebuiau să conţină un eseu personal, un CV, diplomele de la toate competiţiile, precum şi recomandări din partea unor profesori. Se pare că