Mult "mă mustră neamurile/ Să-mi mai las năravurili...", dar cântăreţul de muzică populară Florin-Mărgărit Bărăitaru, nu renunţă la "năravul" de a mânca în fiecare zi ceva nou, proaspăt şi savuros. Este un adevărat gurmand, dar spre norocul soţiei, este şi un veritabil bucătar. Pasiunea aceasta a moştenit-o de la bunicul său şi şi-a amplificat-o atunci când a descoperit că are acelaşi hobby cu socrul său, de la care a învăţat să facă diverse conserve şi murături pentru iarnă.
Preferinţe culinare şi artistice
În biblioteca sa există colecţii întregi de cărţi de bucate şi reviste culinare, din care se inspiră zilnic. Gulaş de pui cu praz, tocăniţă de ciuperci cu ardei gras, cotlet de porc milanez, pui marocan sunt câteva din ultimele preparate pe care le-a încercat în bucătăria sa. "Îmi plac foarte mult şi preparatele din vânat. Am un bun prieten vânător, Ionel Purgela, din Valea Balvaşniţa, în judeţul Caraş-Severin, de la care am aflat şi încercat nişte reţete excelente din carne de vânat: tocăniţă de mistreţ, căprioară în sos de vin sau cârnaţi vânătoreşti", spune cântăreţul. Când are musafiri, de cele mai multe ori pregăteşte pastramă la tigaie sau saramură de pui, pentru că toţi amicii lui sunt fascinaţi de cum îi ies aceste mâncăruri. Ne împărtăşeşte şi nouă reţeta de saramură de pui: "Vă trebuie două copane şi un piept de pui. Pieptul şi copanele se prăjesc în ulei. Pe un grătar se coc vreo cinci roşii şi trei ardei graşi. Roşiile se descojesc şi se toacă, la fel şi ardeii. Într-un litru de apă se pune la fiert carnea. Apoi se adaugă roşiile şi ardeiul şi se lasă să fiarbă cam o jumătate de oră. Se condimentează cu sare şi piper. După ce se opreşte focul, se adaugă pătrunjel şi usturoi pisat, cam 3-4 căţei".
Florin Mărgărit-Bărăitaru este un artist autentic din Banat. Deşi locuieşte de mulţi ani în Bucureşti, unde este şi consilier jur