● Carmen Mitrea, Ploieşti. Pentru a prepara pâine de casă ai nevoie de următoarele ingrediente: un kg făină graham, o lingură cu sare grunjoasă, 4-5 linguri de ulei, o linguriţă cu zahăr, 40 g drojdie şi aproximativ 600 ml apă călduţă. Preparare: Pune făina într-un castron mare şi adaugă sarea. Într-un castronaş amestecă drojdia, zahărul şi uleiul. Pune apa călduţă treptat şi amestecă bine ca să se dizolve drojdia şi lasă la crescut aproape zece minute, apoi toarnă compoziţia peste făină în castronul mare, frământă bine şi lasă la crescut o oră. Când s-a dublat ca mărime formează din aluat pâinea, pune-o la copt în cuptorul încins şi lasă la copt, aproape o oră, la foc mare.
● Luciana Preda, elevă, Bucureşti. Pentru a prepara margarină de casă ai nevoie de următoarele ingrediente: 20 ml ulei de palmier, două linguri cu ulei de măsline, două linguriţe cu lapte, două linguriţe cu gălbenuş, sare şi suc de lămâie.
Preparare: Mixează uleiul de palmier cu uleiul de măsline pe o baie de apă cu gheaţă până capătă consistenţă cremoasă, adaugă pe rând laptele şi gălbenuşul. Când compoziţia devine margarină pune zeamă de lămâie şi sare după gust. Se foloseşte la sandvişuri.
● Carmen Mitrea, Ploieşti. Pentru a prepara pâine de casă ai nevoie de următoarele ingrediente: un kg făină graham, o lingură cu sare grunjoasă, 4-5 linguri de ulei, o linguriţă cu zahăr, 40 g drojdie şi aproximativ 600 ml apă călduţă. Preparare: Pune făina într-un castron mare şi adaugă sarea. Într-un castronaş amestecă drojdia, zahărul şi uleiul. Pune apa călduţă treptat şi amestecă bine ca să se dizolve drojdia şi lasă la crescut aproape zece minute, apoi toarnă compoziţia peste făină în castronul mare, frământă bine şi lasă la crescut o oră. Când s-a dublat ca mărime formează din aluat pâinea, pune-o la copt în cuptorul încins şi lasă la copt, aproape o oră, la foc mare. @N_