Totuşi, locul întâi este ocupat de Australia, potrivit clasamentului întocmit de OECD (Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică).
Indexul OECD este bazat nu pe produsul intern brut, ca majoritatea topurilor similare, ci pe indicatori precum rata şomajului, timpul liber, speranţa de viaţă, educaţie, sănătate sau siguranţă. Clasamentul se referă doar la cele 34 de ţări membre ale organizaţiei.
AFLĂ AICI CARE ESTE ŢARA PERFECTĂ PENTRU TINE
romanialibera.ro vă oferă o incursiune în condiţiile oferite de primele 10+1 ţări din clasamentul OECD. Click pe ţară pentru detalii suplimentare.
11. Luxemburgul, o micro-ţară aflată la confluenţa Franţei, Belgiei şi Germaniei, este prima la capitolul salarii, atât în OECD cât şi în lume, motiv pentru care a fost inclus şi în topul nostru.
Venitul mediu anual într-o gospodărie este de 44.000 de dolari, dublu faţă de media OECD. Paraoxal, nivelul de educaţie este mai mic faţă de primele ţări prezentate: doar 68% dintre locuitori au absolvit cu brio liceul. Şi pentru că banii nu aduc fericirea, doar 66% dintre luxemburghezi se declară mulţumiţi de viaţa lor.
10. Olanda oferă o balanţă de oportunităţi de muncă (75% dintre olandezii apţi lucrează) şi timp liber (se munceşte în medie 1378 de ore) perfectă. 7 din 10 olandezi sunt absolvenţi de liceu. Speranţa de viaţă este de 80,2 ani. Conştiinţa politică este foarte dezvoltată în Olanda: 80 la sută dintre olandezi participă la deciziile politice, prin participara la vot. 5 la sută dintre locuitori au reclamat că sunt victime ale unor agresiuni în ultimul an. Cu toate acestea, 91 la sută dintre ei sunt satisfăcuţi de viaţa lor.
9. Finlanda
Dacă vreţi să vă mutaţi în nordul Europei, Finlanda este una dintre opţiunile ce trebuie luate în calcul. Chiar dacă veniturile finlandezilor nu sunt cele mai generoase (în medie 24.000 de dolari