Belgia nu are la ora actuală un guvern desemnat, dar chiar şi aşa, executivul interimar are pe masă un dosar important legat de România.
Anul acesta, Belgia trebuie să decidă aplicarea în continuare a restricţiilor de muncă pentru români, timp de încă doi ani (1 ianuarie 2012 - 31 decembrie 2013) sau ridicarea lor. Oricum, potrivit Tratatului de Aderare, de la 1 ianuarie 2014, românii nu vor mai avea restricţii la munca în Uniunea Europeană.Desigur, situaţia românilor nu ar fi prima urgenţă pentru un cabinet interimar.
Dar impasul politic belgian are ceva şanse să se deblocheze. După 337 zile de criză guvernamentală, regele Albert al II-lea l-a desemnat pe Elio Di Rupo, liderul Partidului Socialist francofon, în calitate de formator al unui cabinet. "O misiune a ultimei şanse", se comentează la Bruxelles, capital nu numai a Uniunii Europene ci şi a micului regat belgian, ameninţat cu destrămarea.
Elio di Rupo are parte de lobby din România încă înainte ca el să devină în mod real prim ministru.
Preşedintele PSD Victor Ponta i-a scris pentru a-I cere ca viitorul său govern să nu prelungească restricţiile de muncă pentru români. "Având în vedere convingerile noastre comune, ale militanţilor de Stânga, referitoare la drepturile muncitorilor, sperăm să putem conta pe sprijinul dumneavoastră personal şi pe cel al Partidului Socialist, atât la nivelul Guvernului, cât şi la nivelul Parlamentului, pentru a susţine dreptul la muncă, demnă şi legală, a românilor care trăiesc în Belgia", se precizează în scrisoarea lui Victor Ponta. Recent, si organizaţia PSD Belgia a lansat un apel pentru ridicarea obstacolelor pe piaţa muncii pentru români.
Cât de mult vor conta însă aceste apeluri frăţeşti, pentru un guvern belgian confruntat nu doar cu o agendă încărcată din cauza lungului interimat, ci mai ales cu o populaţie tot