România ocupă, anul acesta, poziţia 40 în topul celor mai paşnice ţări din lume, după ce a urcat cinci locuri faţă de 2010, conform Indicelui Global al Păcii (GPI) pe 2011, dezvăluit miercuri.
Rezultatele Indicelui Global al Păcii (GPI) pe 2011 arată că lumea este - pentru a treilea an consecutiv - mai puţin paşnică , deteriorarea climatului fiind însă mai mică decât între 2009 şi 2010. Ameninţarea cu atacuri teroriste şi probabilitate unor manifestaţii violente au fost principalii doi factori care au făcut ca lumea să fie mai puţin paşnică în 2011, potrivit GPI, citat de Mediafax.
Islanda este cea mai paşnică ţară din lume, ea fiind urmată de Noua Zeelandă, Japonia, Danemarca şi Cehia.
România este devansată, în cadrul Europei Centrale şi de Est, de Cehia, Slovenia, Ungaria, Polonia, Slovacia şi Croaţia, clasându-se pe locul şapte în regiune.
Republica Moldova se clasează pe locul 59 în lume, faţă de 66 anul trecut, imediat după Bulgaria, în rândul ţărilor europene, devansând Bosnia, Albania, Ucraina, Macedonia, Serbia şi Muntenegru.
Raportul pe 2011 arată impactul asupra clasamentelor naţionale al "primăverii arabe". Astfel, Libia (locul 143) a înregistrat o scădere considerabilă de 83 de locuri, Bahrain (locul 123) a pierdut 51 de locuri, iar Egiptul (locul 73) a pierdut în clasament 24 de poziţii.
Vezi aici harta interactivă a GPI.
Agitaţia socială provocată de instabilitatea economică a condus, şi ea, la un declin al păcii în Grecia (locul 65), în Italia (locul 45), în Spania (locul 28), în Portugalia (17) şi în Irlanda (locul 11).
Africa subsahariană rămâne regiunea cel mai puţin paşnică, incluzând 40% dintre ţările cel mai puţin paşnice din lume, între care Sudanul (locul 151) şi Somalia (ultimul loc).
GPI este realizat de Institutul pentru Economie şi Pace (IEP) şi permite estimarea confl