Marian V., 45 de ani, este unul dintre putinii investitori romani de pe bursa care au ramas in piata dupa ce a primit actiuni in cadrul “cuponiadelor” din anii ’90. Inginer mecanic de profesie, investitorul originar din Pitesti are, in prezent , actiuni in valoare de aproape jumatate de milion de euro, dupa ce in perioada 2000 – 2001 a investit circa 60.000 de dolari, pe langa actiunile primite de la stat.
Investitorul spune ca fara cupoanele primite in cadrul Programului de Privatizare in Masa nu s-ar fi gandit niciodata sa investeasca pe Bursa, pe care obisnuia sa o considere “un loc doar pentru cei foarte bogati”.
“In 1993 am avut posibilitatea sa imi deschid propriul service auto. Afacerea mergea cat de cat bine, dar nu faceam foarte multi bani. Am primit apoi cupoane din
Guvernul roman a distribuit in 1993 si 1996 hartii de valoare cetatenilor romani cu o varsta de peste 18 ani, in cadrul Programului de Privatizare in Masa, acestia devenind practic actionari la companiile detinute de catre stat. Cea mai mare parte a cuponarilor nu au stiu insa cum sa isi gestioneze titlurile dobandite, multe fiind vandute la “mica publicitate” pentru preturi derizorii, sau pur si simplu uitate de catre detinatori.
“Dupa ce am primit cupoanele nu m-am interesat deloc sa vad ce se intampla cu ele. Peste 3-4 ani am aflat ca o parte din societatile turistice fusesera inchise, dar Turbomecanica inca mai exista. Ma uitam constant pe cotatii dar nu ma implicam deloc. Am prins apoi o perioada cand Turbomecanica crescuse cu 30% in cateva sedinte si mi s-a parut ceva senza