Numarul total de abonati la serviciile TV din Romania a juns la 5,74 de milioane de utilizatori in a doua jumatate a anului trecut, in crestere cu 2% fata de primele sase luni din 2010, cand numarul acestora scazuse, a anuntat joi autoritatea de reglementare in comunicatii (ANCOM). Aceasta crestere a fost bazata in principal pe cresterea cu 5% a numarul de abonati prin retele satelit (DTH), deoarece numarul de abonati prin retele de cablu a continuat sa scada cu 1%.
"Desi conditiile economice dificile s-au mentinut si in cel de-al doilea semestru al anului 2010, telefonia mobila, serviciile de acces la internet, serviciile de retransmisie a programelor audiovizuale si serviciile de transmisiuni de date au inregistrat cresteri in aceasta perioada, doar telefonia fixa si serviciile de linii inchiriate inregistrand scaderi", a declarat Eduard Lovin, director executiv reglementare in cadrul ANCOM, prezent la cea de-a 15-a editie a conferintei Ziua Comunicatiilor.
Numarul de abonati prin tehnologie IP (IPTV) continua sa inregistreze cresteri importante (+135%), insa ponderea acestora in numarul total de abonati la servicii de retransmisie a programelor audiovizuale ramane foarte redusa (0,5%). Numarul de abonati din mediul urban la servicii de retransmisie a programelor audiovizuale prin cablu isi continua trendul descendent din ultimii ani, iar numarul de abonati din mediul rural a ramas constant.
La sfarsitul anului 2010, in Romania se inregistrau 2,8 milioane de abonati la serviciile de retransmisie a programelor audiovizuale receptionate in format digital, in crestere cu 7% fata de jumatatea anului. Desi numarul total de abonati la servicii de retransmisie a programelor audiovizuale prin cablu a scazut, numarul de abonati ai serviciilor de retransmisie a programelor audiovizuale prin cablu in format digital a crescut cu 13% (pana la