Raportorul special al ONU pentru independenţa magistraţilor şi avocaţilor, Gabriela Knaul, face o radiografie a sistemului judiciar românesc şi a reformelor puse în practică sau planificate, în urma unor întâlniri cu magistraţi, reprezentanţi ai autorităţilor şi chiar ai deţinuţilor.
Knaul sugerează Guvernului să amâne cel puţin un an intrarea în vigoare a Codurilor Civil şi Penal şi a Codurilor de procedură, cunoscută sub numele de "marea reformă". "O reformă care îşi propune cu adevărat să genereze schimbări pozitive trebuie să aibă în vedere evaluări, criterii clare şi indicatori de aplicare, precum şi consultări ample cu toate părţile implicate", crede Knaul. Înainte ca aceste coduri să fie puse în aplicare, magistraţii şi avocaţii trebuie să fie pregătiţi, opinia publică trebuie informată şi trebuie să fie asigurate resursele financiare şi umane necesare pentru instanţe.
Experţii şi magistraţii sunt de acord că e nevoie de pregătire înainte de intrarea în vigoare a codurilor, iar unii dintre ei susţin amânarea cu un an a aplicării lor, în condiţiile în care analizele de impact vor fi finalizate abia în august-septembrie, iar data intrării în vigoare a două dintre cele patru coduri a fost stabilită pentru octombrie 2011. "Un an înseamnă mai mult decât două luni. Ministerul trebuie să facă şi training-uri pentru magistraţi, în vederea noilor coduri, iar eu nu am auzit să se facă aşa ceva," spune Cristina Ana, directorul executiv al Societăţii Academice Române. Şi Georgiana Iorgulescu, directorul Centrului pentru Resurse Juridice, crede că amânarea este necesară, pentru că, în lipsa unei pregătiri adecvate a magistraţilor, s-ar putea ajunge la un blocaj al sistemului judiciar.
În schimb, directorul Freedom House România, Cristina Guseth, nu e convinsă că o amânare ar eficientiza mai mult aplicarea Codurilor. "Suntem nepregătiţi, dar s-ar putea s