Capitala a avut parte de edili care ar putea fi exemple demne pentru cei ce vor prelua conducerea orașului după alegerile din iunie. Potrivit istoricilor, cel mai de seamă dintre ei este, de departe, Carol Schmidt, care a condus urbea un sfert de veac.
Nobil ereditar şi intelectual veritabil, Carol Schmidt a fost primar de Chişinău timp de 25 de ani. Primind frâiele unui orăşel provincial, el a reuşit să dea Chişinăului un aer european. „Schmidt a dat oraşului o dimensiune europeană. Este cel care a pavat drumurile Chişinăului, veşnic pline de noroi, a construit sistemul de salubrizare, a adus apa în curţile oamenilor, tramvaiul pe străzile centrale, lumina electrică şi alte comodităţi.
Fiind om cult, el a pus pe acelaşi cântar utilul cu frumosul", spune istoricul Iurie Colesnic, autorul volumelor „Basarabia necunoscută". Astfel, edilul a deschis prima şcoală de desen, a construit noua clădire a Dumei orăşeneşti, sediul actualei Primării, Muzeul de istorie a ţinutului, şcoli şi licee. Deşi era numit în funcţie, şi nu ales de popor, Schmidt era foarte iubit de locuitorii oraşului.
Foto: Carol Schmidt, primar de Chişinău în perioada 1877-1903
A fost singurul primar în cinstea căruia, încă pe când era în viaţă, a fost numită una dintre străzile centrale (actuala Mitropolit Varlaam). Şi-a dat demisia în semn de protest în 1903, după pogromul evreilor din Chişinău. El, care făcuse atâtea pentru europenizarea oraşului, nu-şi imagina că poate conduce o populaţie cu mentalitate sălbatică.
DISPĂRUT FĂRĂ URMĂ ÎN GULAG
La 25 aprilie 1903 conducerea oraşului a fost preluată de Pantelimon V. Sinadino. Născut într-o familie de negustori greci, el a fost medic, scriitor şi om politic important atât în perioada ţaristă, cât şi în timpul României Mari. Bunicul său, Pantelimon I. Sinadino, a fost la fel primar al Chişinăului, iar tatăl să