Cele două bănci de economisire-creditare în domeniul locativ de pe piaţa românească, Raiffeisen Banca pentru Locuinţe (RBL) şi BCR Banca pentru Locuinţe (BCR BpL), ar putea atinge o rată de penetrare (număr de contracte semnate raportate la numărul de locuitori) de 10% pe termen mediu, nivel comparabil cu Ungaria şi Croaţia, a declarat Aurelia Cionga, vicepreşedinte al RBL. Acest lucru ar însemna ca peste 2,1 milioane de români să aibă semnat un contract de economisire-creditare.
Alexandru Ciobanu, preşedintele ABDLR şi al BCR BpL, este de părere că băncile pentru locuinţe ar putea ajunge la un milion de clienţi în următorii cinci ani.
În prezent, în România, rata de penetrare a sistemului de econimisire-creditare în domeniul locativ este de 1,6%, faţă de 13% în Ungaria, 16% în Croaţia sau 20% în Slovacia. În Germania, rata de penetrare este de 37%, în timp ce în Austria se ridică la 62%.
„Vrem ca rata de penetrare să ajungă la 10% pe termen scurt şi mediu, în mai puţin de 10 ani, la nivel comparabil cu Slovacia sau Ungaria. Cele două bănci de economisire-creditare au potenţial prin forţa de distribuţie, însă, ca orice produs pe termen lung, depinde foarte mult de stabilitatea macroeconomică şi de continuitatea politicilor guvernamentale”, a explicat Aurelua Cionga.
Cele două bănci de economisire-creditare în domeniul locativ de pe piaţa românească aveau la finele anului trecut 324.000 de clienţi, cu 22% mai mulţi decât în 2009 şi dublu faţă de sfârşitul lui 2008 – Raiffeisen Banca pentru Locuinţe – 134.000 de contracte semnate, BCR Banca pentru Locuinţe – 190.000.
Valoarea depozitelor atrase de cele două bănci a fost de 711 milioane de lei la sfârşitul anului trecut, iar pentru finele acestui an este estimat un nivel de un miliard de lei, potrivit Asociaţiei Băncilor pentru Domeniul Locativ din România (ABDLR).
Valoarea medie adepo