Se spune despre Sicilia că este foarte aproape de România – cel puţin de Oltenia – şi asta datorită unui amănunt: şi unii şi alţii vorbesc folosind perfectul simplu pentru formele de trecut ale verbelor. Însă aici, pe Poggio Diane – Podişul Dianei –, întinsul podiş unde se cultivă cea mai mare suprafaţă de anghinare din Sicilia, noi am întâlnit câţiva moldoveni. Oameni simpli, plecaţi din satul lor din podişul moldav, pentru a câştiga un coltuc de pâine. Alexandru şi Dumitru se aflau, în aprilie, în câmp, sub soarele arzător, pentru a recolta planta căreia localnicii îi spun "carciofo". Nu ştiau nimic despre anghinare, cu câteva luni în urmă, atunci când coborâseră din avion pe aeroportul din Catania. Acum cunosc o mulţime de detalii: cum trebuie să fie planta – să nu fie uscată, să nu fie deschisă, ce lungime trebuie să aibă coada florii (căci despre o uriaşă floare comestibilă este vorba, până la urmă)…
"Nuca verde" a Siciliei
Când i-am oprit pentru a-i întreba câte ceva despre munca lor acolo, cei doi au rupt din câmp câte o floare şi-au început să-i cureţe petalele. M-a intrigat gestul lor. I-am întrebat ce fac? "Le pregătim pentru mâncare. Se curăţă petalele şi se mănâncă doar miezul (inima şi fundul, capătul de jos al receptaculului – n.m.)". Mă îndeamnă să gust şi eu din planta crudă. "Parcă e miez de nucă verde, vara…". Gust şi constat că au dreptate. Rup şi eu o anghinare din câmp şi o curăţ, în vreme ce ei mă lămuresc cum se mai mănâncă anghinarea, acolo, la ea acasă. "Se poate prepara la grătar, cu ulei, cu sare, cu condimente. Se poate coace. Trebuie lăsată pe jar până se coace bine, e aproape arsă. Se pregăteşte aproape la fel cum facem noi bostanul, în Moldova". Îmi mai spun că ei mănâncă acolo, pe câmp, multă anghinare crudă. Are multe vitamine, şi pentru cineva ca