Franţa, care asigură în prezent preşedinţia grupului G20 şi a grupului G8, a intrat deja în febrilitatea reuniunii de joi şi vineri de la Deauville a celor opt mari puteri industriale ale lumii. Numeroase declaraţii sunt făcute la Paris dar şi în alte capitale cu această ocazie şi vom încerca să vorbim în cele ce urmează despre importanţa acestei reuniuni şi mai ales despre subiectele pe care le-a impus Franţa pe ordinea de zi.
Evenimentul este unul de anvergură la Paris, unde au sosit de altfel numeroşi demnitari, diplomaţi, experţi, patroni de întreprinderi, pe scurt, multă lume din sfera deciziei în aceste zile pe teritoriul Hexagonului, în frunte cu şefa diplomaţiei americane Hillary Clinton.
Cel puţin două evenimente au prefaţat deja reuniunea de la Deauville, este vorba de colocviul, sau mai bine spus de summit-ul pe tema Internetului, precum şi celebrările legate de aniversarea a 50 de ani de la crearea OCDE-ului, a Organizaţiei de Cooperare şi Dezvoltare Economică. Deauville, simboluri şi contrasimboluri
Un cuvânt însă despre Deauville, locul spre care se va muta mâine atenţia întregii lumi.
Presa de stânga şi altermondialiştii consideră că alegerea oraşului Deauville pentru găzduirea acestui “summit” G8 ţine de simbolistica puterii şi a bogăţiei. Unde să se întâlnească, spun aceste guri rele, ţările cele mai bogate de pe planetă decât la Deaville, staţiunea cea mai “chic” din Normandia, statiunea celor bogati, care mai dispune şi de un cazinou pe deasupra, şi unde se desfăşoară în fiecare an un festival al filmului american?
Din punctul de vedere al Parisului, însă, localitatea Deauville reprezintă şi altceva, un loc în care poate fi asigurată mai uşor securitatea unei reuniuni G8... Pentru altermondialişti şi militanţii antiglobalziare este mai greu să se deplaseze şi să manifesteze la Deauville.
În acelaşi timp, î