Investitorii străini se întorc în forţă în Europa, în frunte cu marile companii din SUA, printre care Hewlett-Packard, IBM şi General Motors, după un declin semnificativ al investiţiilor cauzat de cea mai gravă criză economică din ultima jumătate de secol. Ca urmare, numărul de proiecte create de investitorii străini a atins un nivelul record în 2010, potrivit unui studiu al Ernst & Young, care sugerează că Europa de Vest va rivaliza curând cu China pentru atragerea capitalului străin.
Revenirea investiţiilor din Europa a dus la creşterea cu 14% a numărului de proiecte, la 3.757. Aceste proiecte au creat 137.000 de locuri de muncă, cifră cu 10% mai mare decât cea din 2009. Dinamica are la bază avansul cu 24% al proiectelor finanţate de investitorii americani, scrie BBC News.
"Urmând unui declin semnificativ al investiţiilor în timpul recesiunii mondiale, investitorii revin în forţă în Europa, în frunte cu SUA", a afirmat Mark Otty, analist la Ernst & Young.
Cel mai atractiv stat european pentru investitorii din afara continentului este Marea Britanie. Aici, numărul de proiecte a crescut anul trecut cu 7%, la 728. Numai Londra a atras mai multe proiecte decât toate celelalte state la un loc, exceptând Franţa, Germania şi Rusia.
Pe de altă parte, Marea Britanie riscă să-şi piardă coroana în favoarea Germaniei, în condiţiile în care cea mai mare economie europeană devine tot mai atractivă pentru statele emergente, precum China, notează raportul. Polonia însă a beneficiat de cea mai mare creştere a numărului de proiecte, de 40%, la 143. Germania a atras 560 de investiţii, în urcare cu 34%. Rusia, Ungaria şi statele baltice au avut, de asemenea, creşteri semnificative ale investiţiilor străine, ceea ce reflectă "revenirea economică puternică din regiune şi atractivitatea tot mai mare pentru afaceri".
În Ungaria, investitorii au văzut oportuni