Cristina Tănase este muzeograf şi aduce mai aproape de oameni evenimentele recente ale istoriei, îmbrăcându-le într-un ambalaj atractiv şi accesibil.
Încă din şcoala generală, Cristina a fost atrasă de geografie şi istorie. Pentru că iubea cele două domenii în aceeaşi măsură, când a venit vremea marilor alegeri balanţa s-a înclinat spre istorie dintr-un motiv copios de amuzant.
„Aveam de ales între Sibiu şi Bucureşti. Am ales istoria pentru că legăturile de cale ferată erau mai bune pe vremea aceea spre Bucureşti decât spre Sibiu", mărturiseşte Cristina.
După absovirea facultăţii, Cristina Tănase şi-a împlinit visul din copilărie, acela de a fi la catedră. A obţinut un post de profesor de istorie la Şcoala Generală din Racoş.
„Era foarte departe, dar eu eram atât de încântată de relaţia cu elevii şi de rezultatele lor, încât nu a contat. Până când, am simţit că încep să mă plafonez şi mi-am dorit altceva", spune muzeograful.
De opt ani este muzeograf la Muzeului Judeţean de Istorie, adăpostit de Casa Sfatului şi studiază istoria contemporană şi recentă.
Expoziţii inedite
Una dintre cele mai interesante expoziţii gândite şi realizate de Cristina a fost „Braşov - Oraşul Stalin", un oraş în care cultul personalităţii a fost dus la extrem. Muzeograful a utilizat imagini din colecţia muzeului, dar şi de la colecţionari, mărturii din perioada deceniului în care oraşul de la poalele Tâmpei a purtat numele dictatorului rus şi le-a expus la muzeu pentru a readuce în memoria publicului acea perioadă.
„Expoziţia se referă la o perioadă întunecată a oraşului, dar am simţit-o ca pe copilul meu de suflet. Pot spune că am pornit de la zero şi am considerat că a fost un succes, având în vedere numărul mare de vizitatori, mulţi dintre ei veniţi special pentru acest eveniment", declară muzeograful.
Cele mai interesante exponate au f