Ştefan Kostyal, general cu studii la Academia Superioară Militară din Moscova (1956-1958), a fost unul dintre pilonii reţelei de complot împotriva lui Ceauşescu. „Adevărul“ a reuşit să vorbească, în exclusivitate, cu generalul Ştefan Kostyal. Vă prezentăm astăzi biografia sa controversată.
Biografia lui Ştefan Kostyal începe în închisorile Siguranţei interbelice, continuă în gulagul siberian şi pe holurile Academiei Militare de la Moscova, trece prin mişcările tenebroase anticeauşiste din parcurile Bucureştiului şi se termină într-un apartament auster din Drumul Taberei. Despre Ştefan Kostyal (91 de ani) s-a scris puţin şi cu băgare de seamă. Când Sorin Ovidiu Vîntu a fost întrebat de către istoricul Mihai Alex Stoenescu despre generalul Kostyal (colegul său de celulă în anii '80), afaceristul a spus: „Kostyal, un stalinist devotat URSS cu trup şi suflet. Mai mult nu vă spun, pentru că nu sunt sigur că în România a dispărut asasinatul politic.
Citiţi şi:
Iliescu, revoltat că Europa îl caută la Revoluţie
Impostorii Revoluţiei faţă cu martirii comunismului
N-am chef să mă trezesc cu un glonţ în cap pentru o problemă care nu mă interesează. O mână de ucrainean costă 3.000 de dolari. Aşa că fiţi şi dumneavoastră atent!". „Adevărul" vă prezintă azi prima parte dintr-o serie de trei articole dedicată generalului Kostyal, despre care s-a spus că a fost cea mai puternică verigă a KGB în România. Continuarea - luni şi marţi!
Ştefan Kostyal s-a născut la 15 august 1920, la Timişoara. Părinţii săi erau comunişti ilegalişti. „Aveau şedinţe, discutau. Eu mă băgam sub masă şi căscam urechile", spune Kostyal. La 14 ani neîmpliniţi a fost arestat prima oară. „Era în 1934, într-o zi de joi", îşi aminteşte Kostyal. A fost condamnat împreună cu familia sa la 4 ani de închisoare, pentru activitate comunistă. A ieşit din închisoare la 17 ani. @N_