Matei Dulea cultivă legume de şase ani de zile, însă nu a reuşit până acum să depună niciun proiect ca să ia bani de la Uniunea Europeană. Reprezentanţii instituţiilor agricole din judeţ nu au ajuns niciodată în ferma Dulea de la Ilfoveni, nici cu sfaturi, nici cu sprijin material, nici măcar pentru a-l da pe întreprinzător ca exemplu altora.
România a reuşit să atragă doar 10% din fondurile nerambursabile alocate de Uniunea Europeană exclusiv pentru sectorul agricol, spun oficialii de la Ministerul Finanţelor, ceea ce înseamnă extrem de puţin, dacă ne raportăm la faptul că la 31 decembrie 2015 expiră termenul-limită de depunere a facturilor. Concluzia – ţăranul român nu-şi bate capul cu întocmirea de proiecte. Îşi vede de activitatea pe care a învăţat-o din moşi strămoşi, mulţumindu-se să supravieţuiască împreună cu familia.
În realitate, ne spune Matei Dulea, singurul locuitor al comunei Nucet care cultivă legume în sistem intensiv, autorităţile nu doar că nu-i sprijină pe agricultori, dar le mai pun şi beţe-n roţi. Bărbatul, sudor de meserie, a fost plecat o bună perioadă de timp la muncă în străinătate. În 2005 s-a întors acasă şi a hotărât împreună cu familia să investească în solare.
Dă vina pe primărie fiidcă nu obţine finanţare europeană
Matei Dulea a aflat de la prietenii săi din Băleni, legumicultori cu tradiţie, că ar putea obţine fonduri europene să-şi dezvolte afacerea, aşa că s-a pus pe treabă. S-a lovit însă de un zid birocratic excesiv.
„Mi s-a spus iniţial că-mi trebuie casă de marcat, că-mi trebuie registru de încasări şi plăţi, că nu ştiu ce minuni... Am renunţat fiindcă nu aveam nevoie de astfel de complicaţii. În toamnă, m-am dus din nou la Direcţia Agricolă. Era deja prea târziu, fiindcă se termina sesiunea de depunere a proiectelor”, povesteşte Dulea.
Acum, agricultorul din satul Ilfoveni se