Decizia Curţii Europene pentru Drepturile Omului de a obliga statul român să despăgubească o familie care şi-a pierdut copilul în timpul evenimentelor din decembrie 1989, în circumstanţe încă neelucidate, determină romanialibera.ro să redeschidă dezbaterea legată de prescrierea crimelor cuprinse în Dosarele Revoluţiei. Pentru că asta ar urma să se întâmple la jumătatea anului 2012 dacă Parlamentul român nu îndreaptă hibele legislative.
Preşedintele Asociaţiei "21 Decembrie", Teodor Mărieş, şi el urmând a fi despăgubit de statul român - potrivit hotărârii CEDO - pentru încălcarea dreptului la viaţă privată, cere Guvernului României "să pună în aplicare dispoziţiile CEDO şi să redeschidă lucrările din Dosarele Revoluţiei".
CEDO: "Nu există impunitate pentru crimă"
În argumentarea deciziei comunicate marţi, Curtea apreciază, printre altele, că autorităţile române nu pot aduce argumente solide care să justifice lungimea şi maniera în care au judecat procesul familiei Vlase şi că acest caz ar fi trebuit investigat "prompt şi fără întârzieri inutile pentru a evita orice aparenţă de impunitate pentru anumite fapte".
Pe 22 decembrie 1989, Nicuşor Vlase, de 19 de ani, a ieşit în stradă alături de alţi tineri care voiau să se alăture protestelor din Braşov. Părinţii l-au găsit la morgă, împuşcat, abia pe 27. De atunci, Nicolae şi Elena Vlase au încercat în permanenţă să determine autorităţile române să descopere ce i s-a întâmplat fiului lor, dar fără rezultat.
Sesizat de părinţii lui Nicuşor Vlase, CEDO a deliberat că Justiţia română nu a desfăşurat o investigaţie eficientă în acest caz şi a apreciat a încălcat Articolul 2 din Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, care face referire la dreptul la viaţă.
Mărieş: "Procurorii să nu mai prescrie"
Teodor Mărieş spune că hotărârea CEDO ar trebui să-i oblige pe procurorii români să nu ma