Ţara noastră se află pe ultimul loc în UE în funcţie de investiţiile din acest segment
Luţan (ARPIM): România nu are în acest moment o politică de sprijinire a dezvoltării economice prin inovaţie
În domeniul cercetării şi dezvoltării de medicamente există o concurenţă puternică între ţări în a oferi cel mai potrivit mediu
România se află pe ultimul loc în Uniunea Europeană atunci când vine vorba de investiţiile pentru cercetare şi dezvoltare de medicamente, potrivit unui raport realizat la cererea Parlamentului European care analizează efectele reglementărilor naţionale asupra accesului pacienţilor europeni la medicamente. Astfel, în ţara noastră media este de cinci euro per capita. Primele trei ţări din Uniune unde se investesc cei mai mulţi bani pentru cercetarea şi dezvoltarea de medicamente sunt Danemarca, cu 190 de euro per capita, Belgia cu 170 euro per capita şi Suedia, cu 80 euro per capita). La polul opus, alături de România, se află Portugalia -15 euro per capita - şi Grecia, cu 17 euro per capita.
Cristian Luţan, director executiv adjunct al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), a explicat pentru Curierul Naţional că în domeniul cercetării şi dezvoltării de medicamente există o concurenţă puternică între ţări în a oferi cel mai potrivit mediu. "Vorbim de infrastructură (facilităţi, laboratoare), dar şi de investiţiile în educaţia de cea mai bună calitate. Această concurenţă este justificată de valoarea adăugată mare pe care invenţiile şi inovaţia în general o aduc economiei care le găzduieşte. Centrele de cercetare adaugă valoare unei ţări nu numai prin valoarea economică şi de bunăstrare creată în acestea, dar şi prin efectul de multiplicare pe care îl au asupra economiei prin creşterea competitivităţii şi atragerea investiţiilor conexe", a detaliat el.
În acelaşi timp, reprez