Romania a devenit, cel putin in ochiicelebrului "profet al crizei", Nouriel Roubini (foto), un exemplu privind"supravietuirea" economica. In timp ce noi ne indreptam spre iesireadin recesiune, Spania, alta-data "tarafagaduintei" pentru romani, se afla in pragul colapsului, crede specialistul.
Pentru romani, Spania a fost, in ultimii 20 de ani, o adevarata Mecca financiara. Milioane de concetateni au invadat peninsula iberica in cautarea unui nivel de trai mai bun de care au beneficiat, bineinteles, si rudele din tara.
Chiar daca au fost porecliti generic "capsunari", cei mai multi romani s-au angajat nu in agricultura, ci in constructii, motorul cresterii economice spectaculoase a Spaniei. Odata cu criza, insa, bula speculativa imobiliara s-a spart, iar economia spaniola a esuat, inglodata in datorii.
Multi dintre romani au ajuns in somaj, iar banii trimisi in tara au scazut de aproape 2 ori, la numai 1,4 miliarde de dolari (2010), potrivit statisticilor Bancii Mondiale.
Daca ar fi sa luam de bune estimarile celebrului economist Nouriel Roubini, cei 813.000 de romani care s-ar mai afla, legal, in Spania (potrivit statisticilor BM), ar cam avea motive sa se intoarca in tara. Motivul? In timp ce Romania se afla pe drumul de covalescenta dupa ce a suferit din plin de pe urma crizei, Spania se afla in pragul comei, "cancerul" crizei afectand-o din ce in ce mai puternic.
"The big elephant in the room", cum a caracterizat Spania economistul Roubini, "se afla intr-o situatie complicata. Avem o reducere a deficitelor publice, insa avem si semnale negative, cum ar fi somajul, evolutia pietei imobiliare, pierderile din sectorul financiar-bancar, evolutia negativa a echilibrului intre productivitatea muncii si salarii, in plus o fragilitate politica. In Spania, lucrurile pot evolua in orice directie".
Roubini crede