Actriţa franceză Adrienne Lecouvreur a murit la vârsta de 37 de ani, otrăvită, din câte se crede, de o rivală în amor.... Tragedia petrecută în 1730 a stârnit o vâlvă teribilă în epocă. Întâmplarea reală l-a inspirat pe compozitorul italian Francesco Cilea (1866-1950) în a scrie superba operă a cărei premieră va avea loc vineri, 27 mai, de la ora 19, pe scena Operei Naţionale Române din Timişoara, în cadrul Festivalului Internaţional Timişoara Muzicalã, ediţia a XXXVI-a.
Viaţa marii tragediene şi cântăreţe franceze Adriana Lecouvreur (1692-1730) s-a aflat în vizorul mai multor compozitori ai sec. XIX, XX. Aşa se face ca până la Francesco Cilea să fie scrise deja trei opere cu titlul Adriana Lecouvreur de către Tommaso Benvenuti (1857), Edoardo Vera (1858) şi Ettore Perosio (1889). Nici una dintre acestea nu s-a păstrat în repertoriul teatrelor lirice. Doar opera lui Cilea, a cărei eroină este ucisă de otrava picurată pe un bucheţel de violete, a cucerit, odată cu darul posterităţii, un renume mondial.
Eveniment de senzaţie pe scena lirică timişoreană, premiera operei în patru acte îl va avea la conducerea muzicală pe dirijorul David Crescenzi (Italia). Regizorul italian Mario de Carlo, autor al mai multor spectacole de răsunet pe scena Operei timişorene, semnează regia, decorul şi costumele noii producţii. El foloseşte experimental pentru acest spectacol un material scenografic inovator, utilizat doar de câţiva ani în producţiile teatrelor din Europa, ale cărui proprietăţi îl fac deopotrivă atrăgător şi provocator, căci panourile realizate din acest material pot fi perfect transparente sau pot reflecta ca o oglindă lumina. Întreg sistemul de ecleraj este nou şi similar cu cel al marilor opere de pe continent.
Potrivit comunicatului Operei timisorene, atelierele institutiei au realizat câte două garnituri de scenă pentru fiecare act