Indicele BET-FI, cunoscut până de curând ca indicele SIF-urilor, a scăzut ieri sub nivelul de la începutul anului, după ce înregistra la sfârşitul primului trimestru o creştere de 23%.
Coincidenţă sau nu, "problemele" SIF-urilor au început odată cu introducerea în indicele BET-FI a titlurilor Fondului Proprietatea (FP), la finele lunii martie. Fondul Proprietatea a primit şi cea mai mare pondere în structura indicelui, de 30%.
Din acel moment, indicele BET-FI a pierdut circa 19,4%, în condiţiile în care acţiunile FP au scăzut cu 21%. Pe de altă parte, şi SIF-urile au înregistrat corecţii semnificative cuprinse între 17% şi 22%.
Brokerii spun însă că nu este o legătură directă între scăderea acţiunilor SIF şi a titlurilor FP.
"Cred că Fondul Proprietatea are cauze mult mai particulare: e vorba de ce face Guvernul cu acele acţiuni pe care trebuie să le cedeze. O similitudine este însă faptul că şi la SIF-uri şi la FP fondurile de investiţii străine sunt destul de bine reprezentate şi unii investitori ar putea să le bage în aceeaşi oală", spune Adrian Mănăilă, proprietarul firmei de brokeraj Eldainvest din Galaţi.
La FP scăderea este determinată în special de aşteptările investitorilor privind intrarea în piaţă a unui pachet semnificativ de acţiuni ca urmare a reluării procesului de despăgubire prin ANRP. Deşi până acum pachetele de acţiuni cedate de Ministerul Finanţelor nu au fost foarte mari, presiunea la vânzare a fost ridicată, în condiţiile în care foştii proprietari, care au primit acţiunile ca despăgubire, deţin în continuare pachete importante, iar unii s-au grăbit să vândă. La cumpărare sunt preponderent fonduri străine, cărora le convine ca preţul să scadă şi să cumpere acţiunile mai ieftin, având în vedere că mulţi dintre ei cumpără pe termen lung uitându-se mai ales la valoarea activelor fondului.
Ieri, acţiunile