Mladici, Karadjici şi Miloşevici, un trio pierzător pentru Serbia
Preşedintele Boris Tadici a confirmat că Mladici a fost arestat "pe teritoriul Serbiei". Însă presa sârbă a dezvăluit că Mladici a fost capturat în localitatea Lazarevo, situată la 80 de kilometri est de Belgrad şi foarte aproape de frontiera dintre Serbia şi România.Trei unităţi ale forţelor speciale sârbe au descins joi dimineaţă într-o casă din satul Lazarevo care era supravegheată de două săptămâni. Potrivit presei sârbe, Mladici deja a fost urcat la bordul unui avion care îl va duce la sediul TPI, în Haga (Olanda).
Boris Tadici a anunţat, joi, arestarea fostului comandant militar Ratko Mladici, inculpat în 1995 pentru genocid de către Tribunalul Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie, pentru crimele de la Srebreniţa şi Sarajevo, din timpul războiului din Bosnia (1992-1995). Circa 8.000 de bosniaci musulmani au fost ucişi la Srebreniţa, chiar sub ochii trupelor olandeze ale misiunii ONU.
"În numele Republicii Serbia, pot să anunţ arestarea lui Ratko Mladici. Procesul de extrădare este în curs", a spus Tadici. "Astăzi încheiem un capitol al istoriei regiunii noastre, care ne va conduce către reconciliere", a mai spus Tadici, care a refuzat să participe la o intâlnire cu Barack Obama, vineri, la Varşovia, pentru că acolo era invitată şi preşedinta Kosovo.
Persoana arestată se numeşte Milorad Komadici, dar avea asupra sa acte de identitate cu numele Mladici şi seamănă fizic cu fostul general sârb. Analizele ADN sunt în curs şi rezultatele vor fi cunoscute peste trei zile.
În urmă cu exact un an, familia lui Mladici a cerut autorităţilor să-l declare decedat. O prevedere legală din Serbia arată că o persoană care are cel puţin 70 de ani şi este dată dispărută de cinci ani poate fi declarată decedată. Mladici avea atunci 68 de ani. Preşedintele Consiliului Naţional pentru C