Cel mai vechi caz de dispariţie la care lucrează poliţiştii este însă din 1992. O fetiţă de patru ani a fost scăpată din ochi de mătuşă şi nu a mai fost de găsit.
Numărul dispariţiilor de minori înregistrate în ultima perioadă în judeţul Vaslui a cunoscut o creştere alarmantă. Numai în ultimul an, poliţiştii au investigat 103 cazuri. 96 de copii fie au fost găsiţi de poliţişti, fie au revenit la domiciliu, iar la această dată oamenii legii mai au în lucru 7 dosare. Îngrijorător, spun poliţiştii, este faptul că peste 70% dintre minorii dispăruţi sunt fete.
„Din statisticile noastre rezultă că în cazul minorilor semnalaţi dispăruţi de cele mai multe ori este vorba de fete, cu vârste de peste 14 ani, care au plecat voluntar de la domiciliu sau din centrele de ocrotire. Mulţi minori au mai fugit de acasă sau din centrele de ocrotire cel puţin o dată“, a spus Mihaela Ştraub, ofiţerul de presă al IPJ Vaslui.
Părinţii sunt plecaţi în străinătate
Poliţiştii mai spun că în cazurile de dispariţie de obicei părinţii sunt plecaţi în străinătate, iar minorii sunt lăsaţi în grija bunicilor sau a rudelor apropiate. Odată dispăruţi, copiii fie au vagabondat singuri sau cu alte persoane, fie au mers să locuiască la prieteni. „Au fost multe situaţii în care minorele dispărute au spus când au revenit acasă că au mers la prieteni pe care i-au cunoscut prin intermediul internetului“, a adăugat Mihaela Ştraub.
Abandonează şcoala
În ceea ce priveşte cauzele care au stat la baza dispariţiilor copiilor, acestea sunt fie nesupravegherea din partea părinţilor sau a rudelor, fie rezultatele slabe obţinute la şcoală. „Alte cauze favorizante sunt abandonul şcolar şi teama faţă de reacţia părinţilor în cazul acumulării de rezultate negative la şcoală, influenţa negativă a anturajului, situaţia economică precară a familiei şi conflictele cu părin