Recesământul de probă a avut loc în Alba în şase sectoare ale judeţului. Trei în Alba Iulia, iar celălalte în comunele Berghin, Câlnic şi Şard. Concluziile recenzorilor vor fi înaintate Institutului Naţional de Statistică.
În teren recenzorii au avut parte şi de surprize neplăcute. Oamenii fie erau la serviciu, fie erau reticenţi să primească în casă nişte străini, chiar dacă responsabilii cu inventarul de probă aveau legitimaţii.
„Au fost situaţii în care recenzorii au fost primiţi cu reţinere de câtre populaţia din cele şase sectoare. Au fost cazuri în care au trebuit să bată şi de două trei ori la aceeaşi adresă, pentru că locatarii nu erau acasă sau nu vroiau să răspundă . În cele din urmă s-a luat legătura şi cu primăriile şi s-au rezolvat problemele“,.a precizat Anton Şanta de la Direcţia de Statistică Alba.
Prudenţă: puţini dau CNP-ul
Pentru prima dată, la recesământul din acest an s-a cerut şi Codul Numeric Personal al celor chestionaţi, iar unii au fost reticenţi la comunicarea datelor de identitate. Informaţiile culese de recenzori pe eşantioanele alese arată că în cele patru localităţi au fost identificate 1.419 persoane care locuiesc în 455 de gospodării. Spre exemplu, în Alba Iulia au fost inventariate 241 de case şi apartamente, în care locuiesc 659 de persoane.
Scopul inventarului de probă a fost verificarea practică a conţinutiului formularelor, care au la bază modele folosite în spaţiul UE.
Între 23 şi 25 mai Institutul Naţional de Statistică va organiza o întâlnire cu directorii executivi din direcţiile judeţene de statistică, pentrui a fi analizate toate aspectele întâlnite în derularea recensământului de probă.
Conform specialiştilor, la recesământul din 22-31 octombrie nu vor fi număraţi şi românii care stau în străinătate mai mult de un an.