Numarul contractelor de economisire-creditare in scop locativ din Romania aproape s-a triplat in perioada 2008 – 2010, urcand de la 109.000 pana la 324.000 de contracte la finalul anului trecut, potrivit datelor prezentate de Alexandru Ciobanu, presedintele Asociatiei Bancilor pentru Domeniul Locativ din Romania (ABDLR).
Insa, desi cresterea este semnificativa, gradul de penetrare al sistemului Bauspar (n.r. – sistemul de economisire – creditare pentru domeniul locativ) pe plan local este de doar 1,5%, in timp ce in Austria este de 62%. Insa, in Romania si gradul de bancarizare este mai redus, de circa 50%
BCR BpL si Raiffeisen BpL sunt singurele banci de locuinte de pe piata din Romania, totalul contractelor de economisire-creditare incheiate de cele doua institutii fiind de 324.000 la finalul anului 2010. BCR BpL avea la sfarsitul anului trecut 190.000 de clienti si depozite atrase in valoare de 463 milioane de lei, iar Raiffeisen BpL avea in portofoliu 134.000 de clienti si depozite de 248 milioane de lei.
Cumulat, cele doua banci au atras depozite de la clienti in valoare de 711 milioane de lei, iar pana la finalul anului 2011 se estimeaza ca nivelul acestora va ajunge la 1 miliard de lei.
“La actuala rata de crestere, estimam, la finalul anului 2011, aproximativ 1 miliard de lei (circa 250 milioane de euro) depozite atrase de bancile pentru locuinte din Romania”, afirma Alexandru Ciobanu, presedintele ABDLR si CEO al BCR Banca pentru Locuinte. In opinia sa, criza din Romania a ajutat sistemul Bauspar pentru ca oamenii au inceput sa economiseasca, dupa ce timp in perioada de boom economic au fost orientati preponderant spre creditele de consum.
Oficialul ABDLR sustine ca in prezent, prin numarul total de contracte de economisire-creditare incheiate, sistemul are efecte directe asupra a aproximativ 1 milion de persoane, consider