Nouriel Roubini, analist financiar
România merge în direcţia pozitivă şi recuperarea economică a început să se manifeste, în condiţiile în care restructurarea începe să dea rezultate, însă relansarea este lentă şi trebuie continuate reformele structurale, politica de austeritate fiscală şi privatizările, în opinia analistului economic Nouriel Roubini.
Roubini este unul dintre cei mai cunoscuţi economişti la nivel mondial, celebru pentru faptul că a prezis criza globală din 2008, care i-a adus şi apelativul "Dr. Doom".
"S-au făcut multe sacrificii. În România recesiunea a fost dureroasă, dar restructurarea şi reformele încep să dea rezultate şi se înregistrează recuperare economică. Relansarea nu este însă în trend, ci sub trend", a declarat Roubini ieri la un seminar organizat de Forum Invest.
În primăvara anului trecut Dr. Doom venea la Bucureşti cu un mesaj pentru România mai dur chiar decât FMI, spunând că trebuie ajustat deficitul bugetar şi continuate reformele structurale, fiind necesară şi atragerea investitorilor străini pentru a ieşi din criză.
Acum, el afirmă că România merge în direcţia pozitivă, chiar dacă o parte din riscuri rămân, mai ales la nivel global, şi recomandă continuarea ajustărilor. "Dacă faci reformă şi ajustare fiscală, dacă primeşti şi ajutor financiar ieşi din groapă, aşa cum a făcut şi România. Dacă vă faceţi treaba intern, veţi ieşi din probleme. Însă dacă nu vă faceţi temele, atunci nu va conta ce se întâmplă cu datoria Greciei."
România a reuşit anul trecut să ajusteze deficitul bugetar la 6,5% din PIB, de la peste 7% din PIB în 2009. În acest an trebuie să continue ajustarea deficitului până la 4,4% din PIB, pentru ca anul viitor să ajungă la 3% din PIB.
În ceea ce priveşte atractivitatea României pentru investitori, Roubini, profesor de economie la Universitatea din New York, a avertizat că R