Regizoarea Ana Mărgineanu şi dramaturgul Ştefan Peca au transpus viaţa oraşului nostru într-un spectacol unic. Târgovişte este al treilea oraş inclus în proiectul unic în lume „Despre România, numai de bine”, iniţiat de cei doi artişti în 2008 şi concretizat deja în două spectacole de succes, la Baia Mare şi Piatra Neamţ.
Proiectul început de regizoarea Ana Mărgineanu şi dramaturgul Ştefan Peca în luna decembrie s-a materializat! Ancheta sociologică declanşată la Târgovişte, discuţiile purtate cu oamenii pe străzile oraşului, observaţia, studierea trecutului şi a prezentului au reprezentat materia primă destinată plămădirii unei piese de teatru-fluviu, un text considerat de autor a avea o întindere nedepăşită vreodată în România.
Ştefan Peca ne spune că oraşul său natal, Târgovişte, i-a furnizat documentar cât să scrie încă un scenariu de asemenea dimensiune. „Târgovişte de jucărie” va fi dezvăluită publicului sâmbătă (avanpremiera) şi duminică (premiera). Totodată, va fi lansat şi volumul omonim, care cuprinde piesa ce se joacă pe scena Teatrului Municipal.
Spectacol, ca într-un parc de distracţie
Autorii afirmă că montarea este unică. Ceva ce nu s-a mai jucat până acum în România. „Spectacolul vrea să le redea târgoviştenilor bucuria de a fi, de a reprivi oraşul, de a se simţi importanţi. Pe mine m-a fascinat acest oraş, în special prin oamenii lui”, mărturiseşte regizoarea Ana Mărgineanu.
Practic, piesa „Târgovişte de jucărie” poate fi urmărită de cinci ori şi, de fiecare dată, publicul prinde altă poveste. „Sunt 18 spectacole mititele, care se desfăşoară simultan. Este un soi de parc de distracţie teatral din care fiecare să ia ce vrea. Asta mi-aş dori să se întâmple cu «Târgovişte de jucărie»”, spune Ana Mărgineanu.
Decorul piesei este conceput de către Mihai Păcurar, iar costumele au fost create de Cristina Milea. Inedit