Aproximativ 61% dintre români percep comunismul ca fiind o idee bună, în vreme ce 37% consideră instaurarea regimului comunist în România la sfârşitul celui de-al doilea război mondial drept un lucru pozitiv, indică un sondaj de opinie realizat de CSOP în colaborare cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului în România şi Memoria Exilului Românesc.
La categoria tinerilor sub 20 ani, dezbaterile despre comunism sunt inexistente în 61% din cazuri, iar 58% dintre respondenţii tineri afirmă că nu discută niciodată la şcoală despre acest subiect.
În privinţa represiunii comuniste, 15% dintre respondenţi declară că au suferit limitări ale libertăţii de expresie, 15% şi-au simţit îngrădită libertatea de circulaţie şi 17% au suferit în urma îngrădirii accesului la informaţie. De asemenea, doar 8% dintre români afirmă că au suferit privaţiuni de ordin material.
În legătură cu influenţa trecutului comunist asupra prezentului, 21% dintre români o cred pozitivă, iar 29% – negativă, 17% dintre respondenţi apreciază că nu a existat o influenţă, în vreme ce 33% nu ştiu dacă a existat o astfel de influenţă.
Un sfert din populaţia României nu ştie dacă instaurarea comunismului a fost un lucru bun sau rău, iar 29% dintre cei chestionaţi nu ştiu că în România comunistă a existat represiune.
Cei care cred că influenţa trecutului comunist asupra prezentului este pozitivă percep această influenţă în special în economie (67%), apoi în cultură/educaţie (28%), sănătate (18%), poziţia individului în societate (16%), poziţia internaţională a României (13%) şi politica interna (8%).
Respondenţii care consideră că influenţa trecutului comunist asupra prezentului este negativă cred că această influenţă s-a manifestat în special în economie (40%), apoi în cultură/educaţie (28%), sănătate (25%), poziţia individului în societate (23%), poziţia internaţion