Cele două ţări "revoluţionare" Tunisia şi Egipt au primit vineri, la summitul G8 de la Deauville - Franţa, promisiunea unui ajutor economic pentru a susţine "primăvara arabă", în timp ce Rusia s-a impus ca mediator potenţial în conflictul libian, relatează AFP, citat de Mediafax.
În mod tradiţional opusă oricărei ingerinţe, Rusia a cerut vineri plecarea liderului libian Muammar Kadhafi. Declaraţia finală a Summitului G8 reflectă această schimbare spectaculoasă de postură, afirmând că Muammar Kadhafi "nu are viitor într-o Libie liberă" şi "trebuie să plece".
Dar preşedintele rus, Dmitri Medvedev, dornic să reintroducă ţara sa în jocul diplomatic, a anunţat că a oferit "medierea sa" partenerilor, pentru a rezolva conflictul.
În plus, Medvedev a anunţat că va trimite un emisar la Benghazi. Înaltul reprezentant rus pentru Africa Mihail Marghelov va merge în fieful rebeliunii libiene, potrivit lui Medvedev. "El pleacă la Benghazi în mod literlamente iminent", a precizat preşedintele rus.
Respingând o "mediere care nu este posibilă cu Kadhafi", preşedintele francez Nicolas Sarkozy a admis că occidentalii, hotărâţi să termine treaba în Libia, au "nevoie de ajutorul preşedintelui Medvedev".
Rusia a ţinut să precizeze că situaţia din Libia este foarte diferită de cea din Siria, ţară pe care Moscova o susţine, în pofida reprimării manifestaţiilor împotriva regimului preşedintelui Bashar al-Assad.
Perspectiva unei rezoluţii ONU care să prevadă noi măsuri împotriva Damascului a fost exclusă astfel din declaraţia finală. Medvedev a declarat însă că "preşedintele Assad trebuie să treacă de la vorbe la fapte", în timp ce Nicolas Sarkozy a fost de acord cu Barack Obama pentru a-i cere lui Assad să conducă tranziţia sau să se retragă de la putere.
Libia şi Siria sunt considerate de occidentali un obstacol potenţial mortal pentru propagarea spir