Din pasiune sau doar din interes, Istoria medicinii este cel mai căutat dintre „opţionalele“ anului al doilea. Despre cursul susţinut de dnii conf. dr. Octavian Buda şi prof. dr. Radu Iftimovici, ne povesteşte dra Sorina Vasile la rubrica Student la medicină. (...)
Povestea cursului opţional despre medicină veche, care atrage cei mai mulţi studenţi din anul II
E vineri după amiază şi mai sunt zece minute până începe cursul de Istoria medicinii. Unul din amfiteatrele de la etajul II din Facultatea de Medicină e plin de studenţi care se agită ca nişte elevi din clasele primare – joacă cărţi, râd, se-mping şi vorbesc tare despre teste, profesori şi nedreptate. Cursul e opţional, dar aici se înscriu cei mai mulţi studenţi din anul II. Unii vin să audă poveşti şi să-şi destupe mintea, alţii doar pentru că se zvoneşte că se iau note mari şi li se pare mai frumos să înveţe despre trecutul medicinii decât despre Neuroştiinţe sau Medicină moleculară, alte opţionale la care ar fi putut merge. Amfiteatrul e aşa de plin, că abia îmi găsesc un loc în ultimul rând. Azi au venit la curs şi câţiva studenţi la Arte, care vor să audă despre anatomia din timpul Renaşterii şi despre Leonardo da Vinci. Ei sunt cei mai liniştiţi, şuşotesc într-un colţ şi îşi mâzgălesc carneţelele cu figuri geometrice.
Carioca albastră dirijează studenţii
Gălăgia încetează ca înaintea unui concert cu muzică de cameră când profesorul invitat la curs – prof. dr. Radu Iftimovici – ia carioca albastră de pe catedră şi scrie pe tabla albă, ca şi cum ar dirija o orchestră: „Doctrina nevrozelor, Doctrina tisulară“. Studenţii scot foile din bancă şi se uită la tablă ca şi cum ar deschide un cadou special. În celălalt colţ al amfiteatrului, titularul cursului, conf. dr. Octavian Buda, îşi potriveşte ochelarii rotunzi şi începe să povestească