Noua fabrică ar îmbogăţi piaţa muncii cu aproape 300 de locuri de muncă noi.Investitorii italieni sunt interesaţi de localităţile situate în apropierea Dunării pentru a dezvolta transportul pe apă datorită costurilor reduse. Producătorii agricoli din judeţul Giurgiu au fost puşi în temă cu acest proiect şi rămâne de văzut dacă sunt dispuşi să colaboreze cu investitorii occidentali.
Mai mulţi afacerişti italieni sunt intersaţi să investească peste 25 de milioane de euro în judeţul Giurgiu. Italienii vor să construiască o fabrică pentru prelucrarea uleiului de rapiţă, iar comuna vizată este Gostinu. Avantajul localităţii este aşezarea geografică, foarte aproape de Dunăre, ceea ce ar însemna dezvoltarea transportului pe apă dorit de altfel de investitori datorită costurilor costurilor mult mai mici.
Dumitru Beianu, Preşedintele Consiliului Judeţean Giurgiu, s-a întâlnit cu o parte dintre reprezentanţii cultivatorilor de rapiţă din judeţ pentru a discuta posibilităţile încheierii unor contracte ferme între ei şi italieni.
„Este o investiţie serioasă şi pentru ca afacerea să devină profitabilă este nevoie de rapiţă cultivată pe o suprafaţă de 70.000 de hectare în fiecare an. În Giurgiu sunt disponibile 25.000 de hectare şi vreau să ştiu câţi sunt dispuşi să cultive terenurile cu rapiţă şi să încheie contracte cu partea italiană”, a spus Dumitru Beianu.
Sute de locuri de muncă noi
Proiectul nu ar cuprinde doar Giurgiu, dar şi judeţele învecinate, Teleorman şi Călăraşi şi chiar terenuri de pe malul bulgăresc. Italienii le propun producătorilor agricoli din judeţ o colaborare, sub contract, pe o perioadă de cinci ani, cu garantarea preluării întregii producţii şi oferirea preţului cotat în acel moment la o bursă specializată.
„Contactele cu italienii au început acum 7 luni. Ar fi ceva extraordinar pentru comuna noastră. Vor apărea 200-300 de