Procurorii DNA au strâns nu mai puţin de 80 de volume de interceptări, în care referirea la şpagă se făcea cifrat. Astfel, într-una dintre discuţiile dintre comisionarii vamali şi reprezentanţii portului se vorbeşte despre 3 sandvişuri, pe care anchetatorii le consideră bani. Sursa: Feri Predescu
Discuţie vameş - comisionar vamal
- Să-mi aduci şi mie 3 "sandvişuri"!
- Bine, mai târziu.
1 "sandviş" = 1.000 euro
Într-o altă interceptare, un inspector întreabă dacă unul dintre contrabandişti şi-a plătit amenda, adică şpaga, spun anchetatorii.
Discuţie inspector vamal - comisionar vamal
- Şi-a plătit ăla "amenda"?
- Nu ştiu, o să-l întreb şi te-anunţ.
"Amenda" = mită pentru trecerea unui container
De altfel, anchetatorii susţin că alte două cuvinte folosite frecvent când era vorba de mită sunt ... "Gâlgâială" şi "Palmă".
Unul dintre cei care beneficia de traficul de influenţă din portul Constanţa le-a spus anchetatorilor că a făcut plângere la poliţie încă din anul 2008 şi a descris tot sistemul mafiot din port. Când a văzut că lunile trec şi nimeni nu-l mai întreabă nimic, s-a gândit că şpaga în vamă este cu acordul autorităţilor.
Tot el susţine că oricine trebuia să dea şpagă, chiar dacă marfa din container era legală, nu treceai dacă nu dădeai măcar o mie de euro. Iar dacă nu aveai acte, trebuia să dai cel puţin 3.000 de euro.
Fostul secretar general al MAI, Laurenţiu Mironescu, fostul director al Direcţiei Domenii Portuare din cadrul Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa, Eugen Bogatu, şi alte 26 de persoane au fost reţinute la începutul acestei săptămâni de DNA în dosarul de corupţie din Portul Constanţa.
Cei 28 de inculpaţi sunt acuzaţi de trafic de influenţă, luare d emită şi constituire de grup infracţional şi au fos