Scutul american antirachetă, gazul de şist şi reformele democratice sunt temele de discuţie pe care le-a pierdut preşedintele Băsescu neparticipând la summitul din Polonia. Preşedintele bulgar Gheorghi Pârvanov a folosit reuniunea din Polonia pentru a face lobby în favoarea aderării ţării sale la spaţiul Schengen.
Citiţi şi:
Preşedintele Băsescu boicotează Polonia. De ce şi cu ce efecte?
Preşedinţii din 20 de state din Europa Centrală şi de Est s-au întâlnit, ieri seară, la Varşovia, cu preşedintele SUA, Barack Obama, în ultima etapă a turneului european al liderului american. Reuniţi la invitaţia preşedintelui polonez Bronislaw Komorowski, în cadrul celui de-al 17 summit al Europei Centrale şi de Est, liderii politici au discutat despre transformările democratice survenite în ultimii 20 de ani în regiune, după care au participat la un dineu cu Obama. „Liderii politici i-au prezentat preşedintelui Obama părerile lor despre ce pot face Europa Centrală şi SUA pentru nordul Africii", a declarat un consilier al preşedintelui polonez.
Un oficial de la Casa Albă declara săptămâna trecută că SUA doresc ca modelul de succes aplicat în Europa de Est după înlăturarea comunismului să fie aplicat şi în statele nedemocratice. Printre invitaţii la reuniunea de la Varşovia au fost preşedinţii Germaniei, Austriei, Italiei, liderii din Ţările baltice şi din Balcani.
Marii absenţi au fost preşedinţii României, Traian Băsescu şi al Serbiei, Boris Tadici, care au refuzat invitaţia din cauza prezenţei preşedintelui din Kosovo, Atifete Jahjaga. România nu recunoaşte nou-creatul stat Kosovo. În deschiderea reuniunii, preşedintele Bronislaw Komorowski a spus că ţările din Europa Centrală şi de Est au parcurs un drum foarte dificil pentru a ajunge la democraţie şi libertate şi că acest drum nu ar fi fost posibil fără sprijinul Uniunii Europene.