Într-un interviu acordat României libere, ministrul Internelor, Traian Igaş, spune că nu va desfiinţa serviciul pentru a scăpa de incompetenţa şi complicitatea unor ofiţeri cu infractorii, dar îl va reforma treptat.
DGIPI, serviciul secret al Ministerului Administraţiei şi Internelor, a fost implicat de-a lungul timpului în numeroase scandaluri de acţiuni de poliţie politică directă, de partizanat politic, prin scurgeri de documente compromiţătoare despre politicieni, sau de protejarea unor structuri regionale de tip mafiot. Pentru a stopa obiceiul de a face poliţie politică, perpetuat de foştii ofiţeri de Securitate care populau serviciul secret al MAI, în 1998 acest serviciu a fost desfiinţat de ministrul de atunci Gavril Dejeu şi reînfiinţat, fără majoritatea foştilor ofiţeri de Securitate. În 2001, după revenirea lui Ion Iliescu la preşedinţia ţării, serviciul secret a fost „repopulat" cu foşti ofiţeri de Securitate. Acum, serviciul secret al MAI este acuzat de faptul că nu a avut informaţii despre implicarea în in-fracţiuni a secretarului general al ministerului, Laurenţiu Mironescu, arestat alături de alte 28 de persoane în dosarul de evaziune şi contrabandă din Portul Constanţa. Urmare a scandalului Mironescu, miercuri seara, Igaş i-a demis pe doi dintre şefii DGIPI Constanţa.
Desfiinţaţi DGIPI sau o comasaţi cu DGA?
T.I.: Nici una, nici alta. DGIPI nu poate fi desfiinţată pentru că este un serviciu de informaţii cu atribuţii de protecţie internă, aşa cum au toate ministerele de Interne. Pe deasupra, are atribuţii de a aduna informaţii despre zonele infracţionale din ţară pe care apoi să le livreze Parchetelor. Nu trebuie nici desfiinţat, nici comasat, că nu permite legislaţia. Trebuie reformat şi este în proces de reformare, de modernizare. Cei care nu muncesc, nu dau rezultate şi nu sunt corecţi vor pleca.
Dar această direcţ