Potrivit medicilor, numărul cuplurilor care se confruntă cu probleme pe plan sexual este în creştere. Iar o cauză frecventă a absenţei libidoului este dieta dezechilibrată, săracă în fructe şi în legume. Află ce rol au antioxidanţii în reglarea apetitului sexual.
Există momente în istoria unui cuplu când, inevitabil, viaţa sexuală este în impas. În general, apetitul sexual este pus în pericol de diferite probleme de sănătate (de exemplu, dezechilibre hormonale), de stres ori de lipsa de comunicare dintre parteneri. Un factor mai puţin luat în seamă, dar cu o influenţă mare asupra relaţiilor intime este dieta. Se ştie că, după mesele bogate în grăsimi „rele" (friptură, cartofi prăjiţi, pizza), corpul intră într-o stare uşoară de apatie, deoarece îşi concentrează energia în procesul de digestie.
Nu acelaşi lucru se întâmplă atunci când în dietă predomină fructele, legumele şi cerealele. Pe lângă faptul că nu îngreunează digestia, acestea sunt cele mai bune surse de antioxidanţi, nutrienţi esenţiali, printre altele, pentru a regla mecanismele apetitului sexual. Antioxidanţii sunt substanţe care apară organismul de efectele dăunătoare ale radicalilor liberi (sunt derivaţi fie din procesele metabolice, fie prin expunerea la fum de ţigară, la raze X, la substanţe poluante din aer), care fragilizează organismul atacând ADN-ul celular.
Vitamina A, «fabrică» de testosteron
Unul dintre cei mai puternici antioxidanţi este vitamina A, ce are rolul de a stimula producerea de hormoni sexuali. Mai exact, aceasta transformă colesterolul în progesteron, estrogen şi în testosteron, hormoni implicaţi în stimularea libidoului. De asemenea, s-a observat că, în cazul bărbaţilor, acest antioxidant îmbunătăţeşte funcţia aparatului reproducător. Cele mai bune surse de vitamina A sunt ficatul, produsele lactate nedegresate, peştele (hering, macrou, strid