Criza economica peste care tocmai putem spune ca am trecut, daca ne uitam la cifrele economice, a facut prapad in portofoliile bancilor, dar si in buzunarele debitorilor, care, inainte de aceasta, s-au avantat sa-si ia credite.
Statisticile BNR nu sunt deloc imbucuratoare daca punem fata in fata sumele cu care populatia si agentii economici au ajuns sa fie restanti acum, comparativ cu cele pe care le aveau inainte de criza.
Daca ne uitam in tara, cel mai indatorat judet este Clujul care a reusit negativa performanta de a aduna restante in valoare de 852 milioane de lei, asta dupa ce a imprumutat din sistemul bancar mai bine de 8,9 miliarde de lei. La inceputul crizei, Clujul nu avea restante decat 70 de milioane de lei.
Brasovul a strans restante de 764,5 milioane de lei, dintre care 400 milioane sunt numai la creditele in valuta. Restantele acestea s-au adunat la o suma de aproape de 4 miliarde de lei, luate sub forma de credite. Inainte de criza, in septembrie 2008, acest judet avea restante de doar 121 de milioane lei.
Brasovul este urmat de Timis, care a ajuns sa aiba restante la banci de peste 755 milioane de lei, dupa ce s-a impumutat peste 7,8 miliarde lei. In septembrie 2008, Timisul nu avea decat 75 de milioane de lei datorii catre finantatorii romani.
Peste 660 de milioane de lei datorii bancare are si mult discutatul judet, din aceste zile, Constanta, dupa ce cuantumul imprumuturilor ajunsese, in aprilie 2011, la aproape 7,6 miliarde lei. Daca dam timpul inapoi, vom vedea ca, la debutul turbulentelor economice, Constanta avea restante de 11 ori mai mici, adica doar 60 de milioane lei.
Galati este judetul care are una dintre cele mai mari datorii fata de banci daca o raportam la sumele care s-au luat cu imprumut. Astfel ca, din cele peste 3,88 miliarde de lei pe care oamenii G