Deși, teoretic, a revenit pe plus, economia încă gâfâie. Care sunt atuurile ce ar putea duce la menținerea tendinței și care sunt pericolele ce pândesc firava creștere, ne spun oficiali și oameni de afaceri.
Produsul intern brut a crescut două trimestre consecutiv, arată datele Institutului Național de Statistică. Tehnic, recesiunea s-a încheiat după mai bine de doi ani, iar semnele revenirii, deși timide, sunt palpabile. Un val de optimism circulă în ultima vreme prin România, atingându-i mai ales pe oficiali.
Președintele Traian Băsescu, de pildă, a spus zilele trecute, în cadrul unei reuniuni pe teme economice, că se așteaptă la o creștere a PIB mai mare decât prognoza oficială de 1,5%. „Sunt mai optimist decât prognozele, dar rămâne să vedem“, a declarat el.
Totuși, spun alte voci, nu e cazul să ne grăbim cu bucuria. Există destule sectoare care sunt încă pe minus, iar fracțiunile de procent cu care s-a majorat PIB-ul în ultimele șase luni pot fi date oricând peste cap de evenimente aflate în afara controlului nostru, cum ar fi capriciile vremii, care ar putea duce agricultura pe minus, ori creșterea prețului petrolului. Nici prețurile alimentelor nu au fost tocmai prietenoase în ultima vreme. După ce au adus o rată a inflației record pentru ultimii ani, acestea amenință să crească în continuare pe plan internațional, afectând, astfel, și consumul privat autohton.
Criza stă la pândă dincolo de graniță
Nu în ultimul rând, problemele de peste hotare, de la războiul din Libia la tensiunile din alte state arabe, cum ar fi Siria, ori potențiala creștere a amenințării teroriste pe plan internațional, ar putea avea și ele un impact asupra încrederii investitorilor și consumatorilor în piața românească. Iar riscurile nu se opresc aici: tensiunile din Portugalia ori din Grecia rămân motive serioase de îngrijorare.
Astfel, joia trecut