Acasă este locul unde te simţi cel mai bine şi unde te întorci întotdeauna cu drag. Însă tot aici se ascund, chiar şi în locuri aparent sigure, o mulţime de germeni care te pot îmbolnăvi.
Afecţiunile respiratorii precum astmul, toxiinfecţiile alimentare, dar şi infecţiile de altă natură sunt cele mai frecvente boli care pot fi dobândite şi întreţinute în mediul din casă, arată studii realizate la Clinica „Mayo", SUA, şi la Universitatea „Kingston", Anglia.
Iar zonele unde virusurile, bacteriile şi fungii pot persista în concentraţii periculoase în aer şi pe suprafeţe sunt baia şi bucătăria. Totuşi, germenii pot fi găsiţi în număr mare şi în locuri cărora de obicei nu le acordăm prea multă atenţie, cum ar fi, de exemplu, pe clanţele uşilor, pe întrerupătoare, pe jaluzele, pe telecomandă sau pe tastatură.
Mucegaiurile şi acarienii provoacă alergii
Inhalarea sporilor de mucegai, precum şi expunerea la acarienii ce se găsesc în praful din casă, în saltele, în perne, în aşternuturile de pat sau în mobilierul tapiţat cresc probabilitatea de apariţie sau de agravare a bolilor alergice. Astfel, dacă ai predispoziţie alergică, iar în locuinţă este praf şi umezeală (mediul propice pentru dezvoltarea mucegaiului şi a acarienilor), poţi constata că te confrunţi cu simptome specifice rinitei, conjunctivitei sau cu iritaţii cutanate. O altă problemă este că, dacă dormi într-o cameră neaerisită, din care nu au fost îndepărtate praful şi igrasia, există un risc major să dezvolţi astm.
Mai mult decât atât, expunerea la acarieni poate duce şi la apariţia unor boli de piele precum rozaceea (cuperoza), iar mucegaiurile pot provoca sinuzită fungică. De asemenea, un studiu realizat la Centrul Medical „Langone" din New York, SUA, arată că infestaţiile cu acarieni cresc riscul de apariţie a anxietăţii şi a depresiei. Iar astfel de proble