Investitorii austrieci în imobiliarele locale, cei mai activi pe parcursul ultimilor zece ani, sunt interesaţi mai degrabă de consolidarea portofoliului actual decât de noi investiţii, deşi observă că lucrurile încep să se îmbunătăţească şi în România.
Austriecii mizează pe revenirea în special a Bucureştiului, văzut drept cel de-al şaselea conglomerat urban la nivelul Uniunii Europene, după Paris, Londra, Berlin, Madrid şi Varşovia.
În linii mari, austriecii controlează aproape un sfert din stocul modern de birouri din Bucureşti, respectiv circa 400.000 de metri pătraţi, cel mai mare mall din Capitală, Sun Plaza, dar şi alte centre comerciale în Piteşti, Cluj, Baia Mare şi Arad.
De-a lungul timpului, târgul imobiliar Real, organizat la Viena, avea o importanţă strategică pentru investiţiile de pe piaţa locală, alături de cele din Cannes şi München, dar criza îşi face încă simţită prezenţa şi în mijlocul Europei. Spaţiul de expoziţie al târgului din acest an a fost mai redus chiar şi faţă de cel din 2010, evenimentul fiind organizat într-o singură hală, nici aceea ocupată complet, a centrului Messe din Viena, centru de expoziţii situat în imediata vecinătate a sediului central al companiei OMV, mai puţin spectaculos decât noile birouri ale Petrom.
Per total, faţă de perioada de boom, târgul din acest an a fost de trei ori mai mic.
La intrare un autoturism Mini cu însemnele Immofinanz pare să reflecte şi el dimensiunea la care au ajuns "giganţii" austrieci, care în ultimii ani s-au cumpărat între ei pentru a se consolida şi evita un eventual colaps.
Primele standuri şi printre cele mai mari sunt chiar cele ale Erste şi Immofinanz, două companii care au mizat miliarde de euro pe România în ultimii ani. La standul Immofinanz însă, în ultima zi de târg, "doar board-ul de conducere poate face declaraţii către presă şi nimeni nu este disp