În Bucureşti, anul trecut, zeci de baruri şi restaurante se lansau într-un ritm care sfida criza. Anul acesta par să se deschidă în acelaşi ritm galerii de artă în care investesc, mai nou, oamenii de afaceri. Din pasiune, dar şi ca investiţie sigură într-o perioadă incertă.
Săptămâna aceasta omul de afaceri Florin Enache, care a făcut avere din producţia de mobilier şi imobiliare, a deschis, la parterul uneia dintre clădirile sale de pe Bulevardul Aviatorilor, galeria de artă Factor92.
Prima expoziţie denumită "Molcom tare" a fost curatoriată de criticul de artă Erwin Kessler şi a cuprins lucrări de artişi mai în vârstă, dar şi de artişti tineri. "Vrem să promovăm artiştii tineri, dar să reprezentăm internaţional şi generaţiile mai în vârstă. Într-un an ne propunem să mergem cu galeria la târgurile internaţionale de artă precum cele din Basel, Elveţia şi Frieze din Londra. Iar în trei ani sperăm să obţinem şi profit", a spus pentru ZF Erwin Kessler care se va ocupa de programul galeriei. Florin Enache va oferi şi una dintre proprietăţile sale de lângă Bucureşti pentru un program de rezidenţă pentru artişti străini şi români. Colaborările cu aceştia se vor schimba o dată la două luni.
"În momentele de criză, arta e o investiţie alternativă la care apelează majoritatea oamenilor de afaceri care nu mai au încredere în alte platforme. Nu trebuie decât să ne uităm cum au crescut cotele artiştilor şi sumele avansate în licitaţii", spune Kessler.
Anul acesta la Vienna Art Fair, la unul dintre târgurile tinere de artă contemporană, au participat, faţă de anul trecut, un număr dublu de galerii de artă româneşti, încă un semn bun pentru popularizarea investiţiilor în artă.
Printre lucrările expuse de acestea au fost promovate şi obiecte de artă de zeci de mii de euro. Galeria timişoreană Jecza a expus, de exemplu , o sculptură