Despre masacrul din Srebreniţa vorbim, în prezent, ca despre cea mai mare atrocitate din Europa de după cel de-al Doilea Război Mondial. În iulie 1995, orgia de sacrificare a durat cinci zile, timp în care până la 8.000 de musulmani au fost exterminaţi în mod sistematic. Actul a fost descris de Tribunalul Penal Internaţional (TPI) ca un "triumf al răului."
Citiţi şi: Masacrul de la Srebrenica, condamnat pentru prima oară de Parlamentul sârb
Fostul comandant-şef al sârbilor bosniaci, generalul Ratko Mladici, care este acuzat de implicare directă în genocidul de la Srebreniţa, a fost arestat joi, după mai bine de 15 ani, timp în care s-a ascuns. Citeşte mai multe despre arestarea sa aici.
Foto: Reuters
Un judecător de la tribunalul de la Haga descria, mai târziu, ce s-a întâmplat acolo, ca "adevărate scene din iad scrise pe cele mai negre pagini ale istoriei umane."
Mii de musulmani bosniaci au căutat refugiu în oraşul balnear de la Srebreniţa, în 1995. Ei au fost protejaţi de o echipă olandeză de menţinere a păcii - formată din 100 de oameni - care n-au putut ţine piept puternicei armate sârbe ce avansa cu repeziciune.
Olandezii au fost forţaţi să stea deoparte, intenţia trupelor sârbe de "epurare etnică" a fost dusă la bun sfârşit, iar activiştii olandezi nu au putut decât să fie martori la executarea civililor, notează CNN.
Cu câteva zile înainte de atac, 30.000 de musulmani au încercat să fugă la avansarea armatei sârbe. În doar câteva zile nu a mai existat nici urmă de musulman. Mulţi dintre ei au reuşit să fugă, dar unii nu au fost atât de norocoşi.
Mii de bărbaţi şi băieţi în vârstă de 10 au fost adunaţi şi ucişi. Cei care au încercat să se ascundă în casele lor au fost, potrivit dovezilor prezentate la procesul generalului sârb Radislav Krstici la Haga în martie 2000, "vânaţi precum câini