Tratamentul recomandat în hepatita C nu este lipsit de efecte secundare, unele chiar severe. De aceea, oamenii de ştiinţă au creat teste care „prezic“ cum va tolera organismul medicaţia, ce pot fi realizate şi în România.
În prezent, tratarea infecţiei cu virusul hepatitic C se face cu o combinaţie de medicamente care scad viremia (nivelul de virus din sânge) până la un nivel nedetectabil în aproximativ 70% din cazuri (sunt incluse aici şi situaţiile în care, la un timp după încetarea tratamentului, viremia creşte din nou).
Este vorba despre antiviralul ribavirină, în asociere cu interferon, o substanţă care stimulează comunicarea dintre celulele corpului pentru declanşarea unui răspuns puternic din partea sistemului imunitar. Avantajul major al terapiei combinate este că rezultatele favorabile sunt menţinute în 55% din cazuri. Acest lucru înseamnă că, dacă tratamentul este administrat conform schemei terapeutice, timp de 48 de săptămâni fără întrerupere, virusul hepatitic C poate fi eradicat.
Problema cea mai mare este însă că, pentru ca tratamentul să aibă eficienţă maximă, schema terapeutică se începe cu doze de medicamente pe care foarte mulţi bolnavi nu le tolerează. Există un tratament adjuvant, cu eritropoietină, care este însă foarte scump şi nu poate fi administrat tuturor bolnavilor, nefiind decontat de Casa de Asigurări de Sănătate.
În această situaţie, terapia trebuie întreruptă, ceea ce duce nu doar la mai multe costuri şi la scăderea eficienţei tratamentului, ci chiar şi la creşterea rezistenţei virusului la medicamente. Din păcate, pentru bolnavii respectivi nu mai există o altă soluţie terapeutică în prezent.
Genele care dau rezistenţă la anemie
Unele persoane rezistă bine la tratamentul antihepatitic combinat, însă cele mai multe prezintă o reducere drastică a numărului de celule albe şi