În condiţiile în care apetitul românilor pentru călătorii a fost afectat atât de lipsa de timp liber dar şi de bani, un week-end petrecut în ţara noastră pare a fi alegerea ideală pentru a petrece o minivacanţă. Curierul Naţional a realizat o selecţie a trei locuri din România care merită vizitate anul acesta cel puţin într-un final de săptămână din vara aceasta.
Bisericile rupestre din judeţul Buzău
În drumul de la Buzău la Braşov, spre satele Nucu şi Aluniş se află cel mai important complex de vestigii rupestre din Munţii Buzăului. Cele 12 vestigii datează din primele două secole ale creştinismului şi încă mai păstrează câteva urme ale celor care le-au călcat pragul: altare construite în stâncă sau urme de foc. Pentru a ajunge la Biserica lui Iosif, cea care poartă numele ultimului monah care a slujit în secolul al IXI-lea, trebuie să parcurgeţi un drum de ţară, pietruit, ce porneşte din satul Nucu. Peisajul superb redat de munţii şi văile dimprejur vor da impresia călătorului că tocmai s-a întors în timp. Este un loc plin de mister ce pare un cătun uitat de lumea contemporană în mijlocul munţilor, unde cu greu se poate ajunge cu maşina. Dacă vă aflaţi în zonă nu ocoliţi şi Peştera Dionisie Torcatorul din sec IV-VI sau Peştera Inaugurita (Peştera lui Iosif din sec. III-IV î.e.n).
Biserica de sub lac, judeţul Cluj
Dacă vă plănuiţi să petreceţi câteva zile de vacanţă în judeţul Cluj, în perioada verii, şi aveţi norocul de o vreme călduroasă fără ploi veţi avea şansa să descoperiţi oraşul aflat pe fundul lacului de acumulare Fântânele din localitatea Beliş. Amplasată la altitudinea de peste 1.000 m, în zona de graniţă a Munţilor Gilăului cu Munţii Bihor-Vlădeasa, despre Beliş se spune că a fost întemeiată de către ciobanii care se aflau în perioadele de păşunat, iar istoricii sunt de părere că localitatea ar data din