ATE Bank - banca agricolă a Greciei, controlată de stat, renunţă la operaţiunile din România, angajându-se prin planul de restructurare aprobat de Comisia Europeană să-şi vândă participaţia majoritară deţinută la filiala locală chiar în cursul acestui an dacă găseşte cumpărător.
Oricum, termenul limită de vânzare este sfârşitul lui 2012. Urmează să fie vândută şi subsidiara din Serbia, alături de alte active.
Retragerea ATE Bank este primul impact vizibil al crizei din Grecia asupra pieţei locale. Banca ocupa la sfârşitul anului trecut locul 24 în clasamentul după active, cu o cotă de piaţă de numai 0,56%, fără a avea o poziţie cu implicaţii sistemice. Operează o reţea de 30 de unităţi şi 44 de bancomate, oferind servicii de retail şi corporate. ATE Bank este al doilea grup străin după ungurii de la MKB - care controlează Romexterra - care anunţă că vrea să plece din România.
Grecii au 74,12% din bancă, în timp ce un pachet de 7,36% este deţinut de Uniunea Naţională a Cooperaţiei Meşteşugăreşti, iar IFC - divizia de investiţii a Băncii Mondiale - controlează 15%.
ATE Bank a venit în România în 2006, când a cumpărat 57% din fosta Mindbank - prima bancă privată autorizată de BNR în 1990 (Banca pentru Mică Industrie şi Liberă Iniţiativă), plătind circa 32 mil. euro, conform informaţiilor disponibile la vremea respectivă. Ulterior au majorat capitalul cu 16,6 mil. euro. Grecii aveau planuri ambiţioase - triplarea cotei de piaţă şi câştigarea poziţiei de principal finanţator al fermierilor şi al sectorului agricol în general, inclusiv confinanţarea fondurilor europene, după modelul practicat în ţara de origine. Acum, ATE Bank este prima bancă elenă care decide să iasă de pe piaţa locală din cauza presiunii uriaşe provocată de criza din Grecia.
Banca agricolă a Greciei a fost anul trecut singurul creditor elen care a picat testul de reziste